lørdag 6. desember 2008

Kompani Orheim - Bokanmeldelse

Romanen Kompani Orheim er skrevet av Tore Renberg, og ble utgitt i 2005 på Oktober forlag. Det finnes tre bøker som handler om Jarle Klepp og dette er den andre boken.

Kompani Orheim handler om Jarle Klepp og hans familie. I første kapittel er vi i nåtiden men etter det går vi tilbake til fortiden og det som har hendt da. I siste kapittel er vi tilbake til hvor første kapittel sluttet.

Det som skjer i boken er at Jarle Klepp først liker sin far godt, fordi faren tar han med på fotballtreninger og er med å spiller med Jarle og vennene hans i hagen. Men etter hvert som Jarle vokser begynner faren å drikke om kveldene. Jarle finner ut at faren slår moren når han er full, og da utvikler det seg fra at Jarle liker faren til at han liker moren bedre og bedre. Inni mellom her skjer det en masse spennende ting.

Jarle Klepp er en ungdomsgutt som går på skolen og liker fotball. Men han finner seg nye venner og da forandrer han seg.
Terje er Jarle sin far. Han blir likt av alle og i begynnelsen spiller han fotball med sønnen og hans venner. Terje er grei om dagene, men om kveldene drikker han og da er han ikke grei lengre. Han mener at han prøver så godt han kan å slutte å drikke og holde familien sammen. Det viser seg å ikke være så lett som han hadde forventet.
Sara, moren til Jarle, er grei mot Jarle, og hun drikker ikke. Om kveldene går hun bare å legger seg for hvis ikke blir hun slått av Terje. Jarle og moren liker ikke at Terje drikker.

Temaet i boken tror jeg er at du ikke burde drikke for mye, for da er ikke alltid livet like enkelt, noe som er veldig tydelig i Kompani Orheim.
Dette kan også være forfatterens budskap. Eller den kan være at du bør holde deg til dine skikkelige venner istedenfor å gå over til å være med de "kule" som Jarle gjør når han begynner å være med Helge.

Jeg synes Kompani Orheim var en bra bok. Den var spennende og boken var lett å forstå. Jeg synes den var bra fordi det handlet om noen som var på min alder. Aldersgruppen denne boken passer best til er ungdommer og kanskje voksne.

1 kommentar:

Unknown sa...

tDette er den verste bokanmeldelsen jeg noen gang har lest. Slett det før du forgifter noen andre!